Пројекат Erasmus + Завршна конференција 5.9.2024.

Пројекат Erasmus + „OOP4fun – Objective oriented programing 4 fun“ (Објектно оријентисано програмирање на „забаван“ начин) спроводи се у Гимназији у Ивањици од 16. јануара 2022. године. На основу спроведених истраживања и интервјуа са наставницима на факултетима и средњим школама, установљено је да постоји јаз у разумевању основних принципа програмирања, посебно у случају објектно оријентисаног програмирања (ООП). Пројекат је фокусиран на професоре средњих школа.

Главна мисија овог међународног тима је да оснажи наставнике који уче и предају ООП и да унапреди наставни план и програм путем развоја игре, метода и приступа као што су учење засновано на пројекту, агилно учење, сарадничко/вршњачко учење, активно учење, учење кроз рад, учење засновано на проблемима и учење засновано на теорији и пракси игара.

Поред Гимназије из Ивањице, партнери на овом пројекту су водећи европски универзитети из области информатике/рачунарства и средње школе Немачке, Чешке, Словачке, Хрватске и Србије (Факултет организационих наука из Београда, Универзитет у Жилини, Универзитет у Загребу, Универзитет у Пардубицама, Гимназија Иванец, Гимназија Пардубице, Пословна школа Повашка Бистрица, Универзитет примењених наука Дрезден и Гимназија Дрезден-Плауен).

Завршни састанак партнера биће одржан 5. септембра у Гимназији у Ивањици.

Упутство за ученике за подношење пријаве на конкурсе за ученичке кредите и стипендије

Mинистарство просвете обавештава студенте и ученике да је Упутство за подношење пријаве на конкурсе за ученичке кредите и стипендије доступно на адреси: https://kreditistipendije.prosveta.gov.rs

У складу са расписаним конкурсима за ученичке и студентске кредите и стипендије, пријава почиње најпре за ученике, од 2. септембра 2024.године, када ће Портал за пријаву за ученичке и студентске стипендије и кредите бити пуштен у рад.

Пријава за студенте почиње 1. октобра 2024. године.

СТОМАТОЛОШКИ ПРЕГЛЕД II, III И IV РАЗРЕД

СТОМАТОЛОШКИ ПРЕГЛЕД:
• ученика другог разреда обавиће се у среду 4.9.2024. године у 8 часова у Гимназији у Ивањици почевши са првих 7 ученика II/1 разреда
• ученика трећег разреда обавиће се у четвртак 5.9.2024. године у 8 часова у Гимназији у Ивањици почевши са првих 7 ученика III/1 разреда
• ученика ;etvrtog разреда обавиће се у понедељак 9.9.2024. године у 8 часова у Гимназији у Ивањици почевши са првих 7 ученика IV/1 разреда

Просторија за пријем родитеља у зиданој згради Гимназије. Ученицима нису потребне здравствене књижице.

РОДИТЕЉСКИ САСТАНЦИ ПЕТАК 6.9.2024.

Петак 6.9.2024. први разред 18 часова
I1 Кабинет за биологију
I2 Кабинет за српски језик, Зидана зграда – надоградња
I3 Кабинет за филозофију, психологију и социологију- монтажна зграда
I4 Кабинет за енглески језик, Зидана зграда – надоградња
I5 Кабинет за хемију

Петак 6.9.2024. други разред 18 часова
II1 Кабинет за математику број 1, Зидана зграда – надоградња
II2 Кабинет за математику број 2, Зидана зграда – надоградња
II3 Кабинет за српски језик
II4 Кабинет за географију, Зидана зграда – надоградња

Петак 6.9.2024. трећи разред 19 часова
III1 Кабинет за биологију
III2 Кабинет за географију, Зидана зграда – надоградња
III3 Кабинет за математику број 1, Зидана зграда – надоградња
III4 Кабинет за информатику број 3, Зидана зграда – надоградња

Петак 6.9.2024. четврти разред 19 часова
IV1 Кабинет за енглески језик, Зидана зграда – надоградња
IV2 Кабинет за историју, Зидана зграда – надоградња
IV3 Кабинет за хемију
IV4 Кабинет за српски језик, Зидана зграда – надоградња

Понедељак 9.9.2024. у 18 часова
II5 Кабинет за информатику број 3, Зидана зграда – надоградња

НАШ ПОНОС – УЧЕНИЦИ ГЕНЕРАЦИЈЕ

НАШ ПОНОС – УЧЕНИЦИ ГЕНЕРАЦИЈЕ основних и средњих школа у општини Ивањица у школској 2023/24. години.

СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ УЧЕНИКА ПРВОГ РАЗРЕДА 1.9.2024.

Гимназија у Ивањици позива све ученике првог разреда школске 2024/25. године на свечани пријем који ће се одржати у недељу 1. септембра 2024. године у 10 часова (фискултурна сала школе).
У први разред Гимназије у Ивањицу уписано је 104 ученика који су распоређени у пет одељења.

Први на ранг листи општег смера је Никола Стевановић.

Прва на ранг листи спортског одељења је Матеја Перуничић а ученица са најбољим спортским резултатима је Сара Ђокић

Прва на ранг листи рачунарског смера је Марија Милутиновић.

Програм обуке за менторски рад са приправницима у образовању

Програм обуке за менторски рад са приправницима у образовању“ 26. и 27. августа 2024. године у Гимназији (два дана + on-line обука, учење базирано на индивидуалним истраживачким резултатима.

Сваки учесник добија 70 сати акредитованог семинара. Обука је одобрена од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја као програм од јавног интереса.

Обуку ће реализовати:
1. Јасмина Ђелић, начелник одељења за координацију рада школских управа у Министарству просвете.
2. Др Тања Шијаковић, руководилац Сектора за приправништво, менторство и руковођење у Заводу за унапређивање образовања и васпитања.

FLEX program razmene učenika u Sjedinjenim Američkim Državama za školsku 2025-26 godinu.

Poštovani/e,

U ime Američkog saveta za međunarodno obrazovanje želimo da Vas obavestimo da je otvorena elektronska prijava za stipendirani FLEX program razmene učenika u Sjedinjenim Američkim Državama za školsku 2025-26 godinu.

FLEX program (ranije A-SMYLE) u Srbiji realizujemo od 2005. godine i do sada je u njemu učestvovalo oko 900 učenika iz cele Srbije, a ove školske godine na razmeni će boraviti 45 učenika. Pravo prijavljivanja na konkurs za sledeću školsku godinu imaju svi učenici, državljani Republike Srbije, koji će od septembra 2024. pohađati osmi razred osnovne i prvi ili drugi razred srednje škole. Sve troškove učestvovanja na programu pokriva Vlada SAD.

Više informacija o samom programu i instrukcije za prijavljivanje možete pronaći na sajtu i Instagram stranici Američkog saveta za međunarodno obrazovanje kao i u flajeru u prilogu.

Prijave su otvorene do 10. oktobra 2024. Molimo vas da ove informacije podelite sa nastavnicima i učenicima Vaše škole.

S poštovanjem, FLEX program tim
Američkog saveta za međunarodno obrazovanje

ПИСA 2022 Креативно мишљење – Извештај за Србију

Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања је објавио ПИСА 2022 национални извештај који садржи резултате креативног мишљења ученика у Републици Србији.

Публикацију можете преузети овде.

Одобрена нова обука за наставнике Социологије

Завод за унапређивање образовања и васпитања је у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а у Србији припремио нову обуку намењену наставницима Социологије и Социологије с правима грађана – „Млади и демократско друштво – људска права, интеркултуралност, партиципација”.

Онлаjн обука траје четири дана по четири сата (четири сата недељно, укупно 16 сати стручног усавршавања) и бесплатна је за учеснике. Са реализацијом обуке ће се започети у другом полугодишту школске 2024/2025. године.

Њен циљ је оснаживање наставника да у процесу планирања и остваривања наставе и учења социологије препознају и користе потенцијал предмета за развој ученичких компетенција за одговорно учешће у демократском друштву, са посебним нагласком на људска права, интеркултуралност и партиципацију младих и да у раду на овим садржајима користе што разноврсније методе и технике које подстичу ученике на активно учење, критичко мишљење и примену наученог у свакодневном животу.

Водитељи обуке су стручна лица изабрана из редова радних група Завода које су радиле на припреми програма наставе и учења Социологије, Социологије с правима грађана и Грађанског васпитања, наставника који реализују наставу у гимназији и стручним школама, као и експерата за област.

ПЕТ МАТУРАНАТА ГИМНАЗИЈЕ У ИВАЊИЦИ НА МЕДИЦИНСКОМ ФАКУЛТЕТУ У БЕОГРАДУ

Ове године на Медицинском факултету у Београду на пријемни је изашло 995 кандидата, а пријемни је положило 558 кандидата. Њих 437 није имало довољан број бодова на тестовима из биологије и хемије, те нису могли да упишу Медицину. Лимит који мора да се оствари на пријемном је 31 бод, сви који су остварили мање бодова пали су на испиту.

Међу кандидатима је било 209 Вуковаца, а њих 36 није положило пријемни. Имали су максималан број бодова из средње школе (40), али на пријемном су имали мање од 31 бод, што аутоматски значи да не могу да упишу Медицину.
Професор Душан Попадић, продекан за наставу на Медицинском факултету у Београду урадио је детаљну анализу уписа и каже да највише будућих бруцоша Медицине долази из гимназија и да су вуковци ипак показали највише знања на пријемном испиту.

Највише кандидата који су полагали пријемни на Медицинском факултету дошло је из Десете београдске гимназије, њих 35, а пријемни је положило 30 кандидата. Следи Трећа београдска гимназија из које је конкурисало 26 кандидата, а индекс факултета добило је њих 24. Од гимназија у унутрашњости Србије, најбољи кандидати су на Медицински факултет у Београду дошли из гимназија у Јагодини, Лозници, Чачку, Смедереву.

Извор: Euronews Srbija

Пет ученика Гимназије у Ивањици полагало је пријемни испит на Медицинском факултету у Београду и свих пет ученика положили су пријемни испит и школоваће се о трошку државе (на буџету). Честитамо ученицима и њиховим предметним наставницима.

Креативно мишљење ученика – Приказ ПИСA тестирања

У Паризу су објављени резултати за домен Креативно мишљење. Приказ резултата се налази на веб сајту ОЕЦД-а https://www.oecd.org/pisa/

Део информација о ПИСА 2022 истраживању у Србији и резултатима ученика на задацима који испитују Креативно мишљење можете наћи у приказу основних резултата, који можете преузети ОВДЕ.

САРИ ЂОКИЋ ТРИ ЗЛАТА НА МОСИ ИГРАМА У УЖИЦУ

Међуопштинске омладинске спортске игре 59. МОСИ “Ужице 2024.” одржане су од 10. до 14. јула 2024. године. Такмичило се 2500 спортиста из 28 градова и општина из БиХ, Републике Српске, Црне Горе и Србије у 18 спортских дисциплина.

Титула најуспешније спортисткиње припала је атлетичарки Сари Ђокић из Ивањице, која је освојила три злата 100 метара, 200 метара (где је поставила нови рекорд Игара) и штафети 4х100 метара.

Сара Ђокић је уписала први разред Гимназије у Ивањици, одељење ученика са посебним способностима за спорт, школска 2024/25. година.

Све честитке и за Сариног тренера Дула Орестијевића на изузетним резултатима.

Браво Саро!

ПОСЕТА УЧЕНИКА И НАСТАВНИКА ИЗ ГРАДА РОСТОВ, РУСИЈА

Гимназију у Ивањици у петак 12. јула 2024. године посетиће ученици и наставници из града Ростов, Русија, као и директор Гимназије из Ростова.

Ростов је град који је побратим са општином Ивњица.

СПОРАЗУМ О САРАДЊИ СА ГИМНАЗИЈОМ У УБУ

У Гимназији „Бранислав Пертонијевић“ у Убу 11.7.2024. године потписан је Споразум о пословно – техничкој сарадњи две школе. Споразум омогућава:

• учешће у извођењу и унапређењу гимназијских програма
• разменu наставног особља
• разменu ученика
• учешће на такмичењима које организују обе школе или њихови партнери
• учешће у Пројектима Европске уније
• учешће у Пројектима Прекограничне сарадње
• учешће у Пројектима Међународне размене ученика

Објављен је Приручник за самовредновање рада школа

Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања у сарадњи са просветним саветницима, екстерним евалуаторима, наставницима и стручним сарадницима из двадесетак школа развио је „Приручник за самовредновање рада школа“. Приручник је намењен наставницима, директорима, стручним сарадницима, члановима школског одбора, родитељима, локалним и просветним властима, као и другим лицима заинтересованим за рад школе.

Приручник можете преузети овде.

Приручнику је компатибилан бесплатан софтвер који је развијен уз помоћ Центра за интерактивну педагогију и који је доступан преко линка: https://asskola.rs

ОДОБРЕНА 7 А ФАЗА ЗАПОШЉАВАЊА У ПРОСВЕТИ

Министарка просвете дало је сагласност основним и средњим школама за расписивање конкурса за пријем у радни однос у установама образовања за попуњавање 1.312 слободних, упражњених радних места са најмање 30 одсто ангажовања, чиме се реализује седма А (7а) фаза запошљавања на неодређено време у просвети.

У складу са овом одлуком основне и средње школе у наредном периоду расписаће конкурсе за пријем у радни однос за радна места са нормом од најмање 30 одсто, која су остала слободна закључно са 31. децембром 2020. године.

У општини Ивањица одобрено је 11 радних места на неодређено радно време: Ковиље (3), Међуречје (2), Братљево (2), Кушићи (2), Катићи (1) и Ивањица (1).

DONACIJA GIMNAZIJI PROF. DR IVANA ČOLOVIĆA

Ivan Čolović, rođen 1938. u Beogradu. Na Filološkom fakultetu u Beogradu diplomirao opštu književnost (1961) i magistrirao (1972) romanistiku. Na Filozofskom fakultetu u Beogradu doktorirao etnologiju 1983. godine.

Osnivač je i urednik (1971), a od 1988. i izdavač serije knjiga „Biblioteka XX vek“, u koji je dosad objavljeno 240 naslova iz oblasti etnologije, antropologije i srodnih disciplina.

Između 1972. i 1989. godine bio je urednik u beogradskim izdavačkim kućama „Duga“, BIGZ i Prosveta Od 1984. do 1988. bio je lektor za srpskohrbvatski jezik na Univerzitetu Gornje Bretanje (Universite de Haute Bretagne) u Rennesu. U Parizu je, zajedno sa Nikolom Milenkovićem, osnovao tromesečni časopis na francuskom jeziku za jugoslovenske književnosti „Migrations littéraires. Revue trimestrielle des lettres yougoslaves“ i dve godine bio njegov glavni urednik. Jedan je od osnivača Udruženja nezavisnih intelektualaca Beogradski krug (februar 1992) i do kraja 1993. godine bio njegov kopredsednik (zajedno sa MIladinom Životićem i Filipom Davidom).

Dobitnik je Herderove nagrade (2000), nagrade Konstantin Obradović (2006). Godine 2001. odlikovan je francuskim ordenom viteza Legije časti. 2010. godine dodeljena mu je titula počasnog doktora honoris causa Varšavskog univerziteta. Nagradu „Vitez poziva“ dobio je 2010, a 2012. odlikovan je medaljom „Konstanin Jiriček“. Godine 2018. postao je inostrani član Poljske akademije umetnosti.

Prof. dr Ivan Čolović donirao je biblioteci Gimnazije u Ivanjici 30. juna 2024. godine 120 knjiga iz serije „Biblioteka XX vek“.

ЧЕТИРИ НАСТАВНИКА ГИМНАЗИЈЕ У ПОСЕТИ ДРЕЗДЕНУ ОД 1. ДО 5. ЈУЛА 2024.

У оквиру пројекта Erasmus + „OOP4fun – Objective oriented programing 4 fun“ четири наставника рачунарства и информатике Гимназије у Ивањици (Ана Стаменић, мр Зоран Вучетић, Драган Грујовић и Снежана Бодановић) посетиће Универзитет примењених наука у Дрездену у Немачкој у периоду од 1. до 5. јула 2024. године.

Наставници средњих школа који предају објектно-оријентисано програмирање имаће обуку од стране представника факултета на пројекту. Обука подразумева упознавање са новим програмом који су представници факултета креирали а све у циљу примене нових образовних материјала за средње школе. Подсећамо да су на пројекту ангажовани по један факултет и једна средња школа из Словачке, Чешке, Хрватске, Немачке и Србије.

Поред Гимназије из Ивањице, партнери на овом пројекту су водећи европски универзитети из области информатике/рачунарства и средње школе Немачке, Чешке, Словачке, Хрватске и Србије (Факултет организационих наука из Београда, Универзитет у Жилини, Универзитет у Загребу, Универзитет у Пардубицама, Гимназија Иванец, Гимназија Пардубице, Пословна школа Повашка Бистрица, Универзитет примењених наука Дрезден и Гимназија Дрезден-Плауен).

УПИС УЧЕНИКА У ПРВИ РАЗРЕД ГИМНАЗИЈЕ 2.7.2024.

Према Календару уписа Министарства просвете за школску 2024/25. годину, упис ученика у први разред Гимназије обавиће се у уторак 2. јула 2024. године од 8 до 15 часова у Гимназији.

Потребна документа за упис (за сва три смера):
1. Сведочанства 6. 7. и 8. разреда (жути обрасци)
2. Сведочанство о завршеној Основној школи (плави образац)
3. Уверење да је ученик приступио завршном испиту (плави образац)
4. Пријава за упис упис ученика у средњу школу (може се узети у Гимназији)

Извод из матичне књиге рођених НИЈЕ потребан (школа преузима електронски)

Лекарско уверење за Гимназију НИЈЕ потребно.

Приликом уписа у ОПШТИ СМЕР ученици се опредељују за Изборне програме и предмете. Ученици се тада изјашњавају и за изборне предмете: Грађанско васпитање или Верску наставу, као и за ДРУГИ СТРАНИ ЈЕЗИК који мора бити исти који сте учили у Основној школи, без могућности промене (француски или руски језик).

За ИТ одељење потребно је изјаснити се само за Грађанско или Верску наставу, а НИЈЕ потребно изјашњавање за други страни језик, ни Изборне програме.

За СПОРТСКО одељење потребно је изјаснити се за други страни језик, Грађанско или Верску наставу, а НИЈЕ потребно изјашњавање за Изборне програме.

За сва питања и недоумице стојимо вам на располагању (032 661 116 секретар школе).

У Гимназији се постављају темељи, ствара навика и развија љубав и позитиван однос према школи, учењу и професионалном развоју уопште. Тада се развија склоност ка целоживотном усавршавању.

Добро нам дошли!