Конкурс за одобравање програма сталног стручног усавршавања

Конкурс за одобравање програма сталног стручног усавршавања наставника, васпитача и стручних сарадника за школску 2025/2026, 2026/2027. и 2027/2028. годину.

Право учешћа на Конкурсу имају правна лица која су регистрована за делатност у области образовања и васпитања. Стручно усавршавање наставника и стручних сарадника стручних предмета у средњим стручним школама могу да организују и привредна друштва и установе чија је делатност предмет стручног усавршавања. Право учешћа на конкурсу немају програми који су одобрени у два и више циклуса акредитације а немају ниједну реализацију. Програми који су одобрени у једном циклусу акредитације, а немају ниједну реализацију, имају право учешћа на конкурсу, с тим што се процењују као да се први пут пријављују.

ПРОМОЦИЈА ЗБИРКЕ ПЕСАМА ДАНИЛА ЗАРИЋА НА САЈМУ КЊИГА У БЕОГРАДУ

Промоција збирке песама Данила Зарића ученика првог разреда Гимназије у Ивањици, биће одржана на Сајму књига у Београду 24. октобра 2024. године са почетком у 18 часова (Сала Ј. Јовановић Змај, хала 1а).

Додатно продужењe рока за пријављивање на Портал за ученичке стипендије и кредитe

Министарство просвете обавештава све заинтересоване за Конкурс за доделу ученичких стипендија ученицима средњих школа у Републици Србији за школску 2024/2025. годину и Конкурс за доделу ученичких кредита ученицима средњих школа у Републици Србији за школску 2024/2025. годину да се рок за пријављивање на Портал за ученичке стипендије и кредите продужава до 18. октобра 2024.године.

Рок је накнадно продужен како би сви кандидати који су исказали жељу за пријаву на неки од конкурса стигли да правовремено комплетирају потврду у складу са новом процедуром.

ТРИБИНА „БЕЗБЕДНОСТ МЛАДИХ У САОБРАЋАЈУ“

Трибина под називом “Безбедност младих у саобраћају” одржана је у школи 10.10.2024. године, са циљем подизања свести ученика трећих и четвртих разреда о кључним факторима безбедности у саобраћају. Трибина је била намењена ученицима који управо полажу возачки испит или су млади возачи.

У првом делу предавања, представници Агенције за безбедност саобраћаја одржали су презентацију, фокусирајући се на пет кључних фактора који утичу на безбедност у саобраћају: алкохол, сигурносни појас, брзина, опрема, саобраћајни знаци и мобилни телефон.

Други део предавања био је посвећен личним причама жртава саобраћајних незгода, који су описали своје искуство, последице незгода и како су постали корисници инвалидских колица. Њихове потресне исповести снажно су утицале на свест младих о важности поштовања саобраћајних правила.

На крају, ученици су имали прилику да испробају “пијане наочаре”, које симулирају ефекат алкохола у крви, чиме су могли осетити како алкохол утиче на њихову перцепцију и координацију. Поред едукативног садржаја, ученицима су подељени поклони као подсетник на важност безбедног понашања у саобраћају.

ТРКА ЗА СРЕЋНИЈЕ ДЕТИЊСТВО 11.10.2024.

„Трка за срећније детињство“ је једна од традиционалних, најмасовнијих и најшире прихваћених рекреативно-хуманитарних активности Црвеног крста. Ова активност има за циљ да међу младима у основним и средњим школама подстакне хуманост, промовише здраве стилове живота и пропагира волонтерски рад.

Трка ће бити одржана на Јелића пољу у петак 11. октобра 2024. године са почетком у 12 часова. Ученици са наставницима физичког васпитања на трку полазе после шестог часа. За организацију трке задужени су наставници физичког васпитања, који ће и водити евиденцију ученика који трче.

Часови у петак 11.10.2024. године биће скраћени на 30 минута.

Награда Данилу Зарићу на књижевном фестивалу у Русији

Ученик I3 одељења Гимназије у Ивањици, Данило Зарић, награђен је на књижевном фестивалу „Читајући свет“, који је одржан од 26. до 28. септембра 2024. године у Русији.

Својом збирком песама „Децо, верујте“, Данило је омогућио свом издавачу Милораду Ђошићу у оквиру издавачке куће „Србски културни центар Ћирилица“ да буде награђен за допринос у популаризацији дечјег ствралаштва, при чему је Данило Зарић награђен као најбољи аутор у овој сфери. Збирка је преведена на руски и јерменски језик. Овај међурегионални фестивал је организовала влада и министарство културе Рјазањске области у Русији, Рјазањска научна библиотека Горког, у договору са руским књижевним савезом и удружењем руских издавача из Русије. На конкурс се пријавило 200 издања и 82 издавача из 38 региона Руске Федерације. Данило ће бити позван на Сајам књига у Београду.

ПРИПРЕМНА НАСТАВА ЗА УПИС У ИТ СМЕР

У следећој школској години Гимназија у Ивањици уписује седму генерацију ученика обдарених за рачунарство и информатику (ИТ СМЕР). Предност овог смера је подела ученика у групе, тако да један професор ради са највише 10 ученика и припрема ученике за упис на техничке факултете. У овај смер прима се највише 20 ученика.
Почела је бесплатна припремна настава из математике и одржава се понедељком, средом и четвртком од 14 часова у Гимназији.
Циљ припремне наставе је да се ученици осмих разреда што боље припреме за пријемни испит који спроводи Министарство просвете у мају 2025. године.

ИЗБОРНО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ МАТЕМАТИКЕ ЗА УЧЕШЋЕ НА ТУРНИРУ У БУГАРСКОЈ

На позив Организационог одбора природно математичке гимназије „Ekzarh Antim I” из Видина (Бугарска), Гимназија у Ивањици позвана је на Међународни математички турнир који ће се одржати у суботу 19. октобра 2024. године у Видину (Бугарска).

Изборно такмичење на коме ће се одредити ученици који ће представљати нашу школу одржаће се у среду 9. октобра 2024. године у 13.15 часова.

Право учешћа имају сви заинтересовани ученици I и II разреда.

РАДНА СУБОТА ЗА II, III и IV РАЗРЕД

СУБОТА 5.10.2024. године је наставни дан за ученике другог, трећег и четвртог разреда. Надокнада Екскурзија. Ради се по распореду од ПЕТКА. Часови су скраћени на 30 минута

Сузана Јеротијевић стипендиста Фондације ,,Евро за знање“

Фондација грађана за стипендирање ученика и студената ,,Евро за знање“ расписала је конкурс у јуну 2024. за десет средњошколских стипендија. Стипендија, 120.000 динара, се, додељује ученицима који су остварили изузетне резултате у раду. Управни одбор Фондације је 29.9.2024. наградио Сузану Јеротијевић ученицу трећег разреда у коме су ученици са посебним способностима за рачунарство и информатику за остварене резултате на Републичком такмичењу из Књижевне олимпијаде.

У школској 2022/23. ученица је освојила треће а 2023/24. друго место на републичком такмичењу. Честитамо ученици и наставнику српског језика Биљани Ајдачић.

ПРЕЗЕНТАЦИЈА ИТ СМЕРА И ПРОБНИ ПРИЈЕМНИ 1.10.2024.

У следећој школској години Гимназија у Ивањици уписује осму генерацију ученика обдарених за рачунарство и информатику (ИТ СМЕР). Предност овог смера је подела ученика у групе, тако да један професор ради са највише 10 ученика и припрема ученике за упис на техничке факултете. У овај смер прима се највише 20 ученика.

Презентација ИТ смера биће одржана у уторак 1. октобра 2024. године у 18 часова у Гимназији. Позивају се заинтересовани ученици осмих разреда и њихови родитељи да присуствују презентацији.

После завршене презентације ученици ће радити пробни пријемни из математике (провера знања петог, шестог и седмог разреда).

Бесплатна припремна настава из математике одржаваће се понедељком, средом и четвртком од 14 часова у Гимназији.

Завршни пројектни састанак за OOP4Fun: „Објектно оријентисано програмирање за забаву“

Од 5. до 6. септембра 2024. године у Србији је одржан завршни састанак пројекта „Објектно оријентисано програмирање за забаву“ (OOP4Fun), чији су домаћини партнерске институције. Представници Гимназије из Ивањице директор др Душко Парезановић и наставници информатике Снежана Богдановић, Ана Стаменић, Зоран Вучетић и Драган Грујовић учествовали су на догађају.

Први део састанка одржан је на Факултету организационих наука (ФОН), Универзитета у Београду, где су партнери упознати са доприносима Факултета на пројекту. Присуствовали су партнери из Пословне Академије Považska Bistrica (Словачка), Свеучилишта у Загребу Факултета организације и информатике (Хрватска), Средње школе Иванец (Хрватска), Универзитета у Пардубицама (Чешка) – Факултета електротехнике и информатике (ФЕИ), и Гимназије Ивањица (Србија).

Други део састанка одржан је у Гимназији Ивањица, институцији домаћину ове закључне седнице. За то време, школа је поделила увид у свој рад и планове за уградњу исхода пројекта у будуће образовне активности.

Завршна сесија одржана је на Златибору, где су се у хибридној форми придружили и додатни партнери на пројекту, укључујући и оне са Универзитета примењених наука ХТВ Дрезден (Немачка) и Гимназије Дрезден-Плауен (Немачка), г-дин Златко Стапић са ФОИ. Кључне теме разговора укључивале су преглед резултата пројекта (ПР1-ПР5), завршне пројектне активности и организацију напора за дисеминацију. Манифестација је завршена неформалним дружењем и екскурзијом за све учеснике.

Продужен рок за пријављивање на Портал за ученичке стипендије и кредите

Министарство просвете обавештава све заинтересоване за Конкурс за доделу ученичких стипендија ученицима средњих школа у Републици Србији за школску 2024/2025. годину и Конкурс за доделу ученичких кредита ученицима средњих школа у Републици Србији за школску 2024/2025. годину да се рок за пријављивање на Портал за ученичке стипендије и кредите продужава до 10. октобра 2024.године.

СИСТЕМАТСКИ ПРЕГЛЕД ЗА УЧЕНИКЕ ТРЕЋЕГ РАЗРЕДА

СИСТЕМАТСКИ ПРЕГЛЕД ученика трећег разреда који путују на екскурзију обавиће се у понедељак 16.9.2024. године у Дому здравља по следећем распореду: III/1 и III/2 у 12 часова, III/3 и III/4 у 13 часова.

Ученици су у обавези да понесу Здравствени лист који је претходно попунио родитељ. Са ученицима ће ићи одељењске старешине.

ТРЕНИНГ БЕЗБЕДНЕ ВОЖЊЕ У NAVAK ЦЕНТРУ 20.9.2024.

За 27 ученика IV разреда (ученици који имају положен возачки испит) Гимназије у Ивањици у петак 20.9.2024. године у NAVAK центру биће организован тренинг безбедне вожње. Полазници тренинга су након обуке безбеднији у саобраћају и укупну безбедност на путевима подижемо на виши ниво.

Обука траје од 10 до 16 часова у NAVAK центру. Центар NAVAK се налази у месту Суботиште у општини Пећинци, на свега 40 километара од Београда, а толико је удаљен и од Новог Сада.

Превоз ученика организује општина Ивањица. Са ученицима путује Анђела Радовић педагог школе.

ЗАЈЕДНИЧКИ РОДИТЕЉСКИ САСТАНАК II, III и iv РАЗРЕД

ЗАЈЕДНИЧКИ РОДИТЕЉСКИ САСТАНАК ЗА СВЕ УЧЕНИКЕ КОЈИ ПУТУЈУ НА ЕКСКУРЗИЈУ БИЋЕ ОДРЖАН ПО СЛЕДЕЋЕМ РЕДОСЛЕДУ:

• УТОРАК 17.9.2024. У 13.15 ЧАСОВА III РАЗРЕД. Обавезно присуство једног родитеља.
• СРЕДА 18.9.2024. У 13.15 ЧАСОВА II РАЗРЕД. Обавезно присуство једног родитеља.
• ЧЕТВРТАК 19.9.2024. У 13.15 ЧАСОВА IV РАЗРЕД. Обавезно присуство једног родитеља.

Заједнички родитељски састанци биће одржани у фискултурној сали.

СИСТЕМАТСКИ ПРЕГЛЕД II и IV РАЗРЕД

СИСТЕМАТСКИ ПРЕГЛЕД ученика другог разреда који путују на екскурзију обавиће се данас 11.9.2024. године у Дому здравља по следећем распореду: II/1 и II/2 у 12 часова, II/3 у 13 часова.
Ученици су у обавези да понесу Здравствени лист који је претходно попунио родитељ.
Са ученицима ће ићи Анђела Радовић, педагог школе.

СИСТЕМАТСКИ ПРЕГЛЕД ученика другог разреда који путују на екскурзију обавиће се у понедељак 16.9.2024. године у Дому здравља по следећем распореду: II/4 у 12 часова, II/5 у 13 часова.
Ученици су у обавези да понесу Здравствени лист који је претходно попунио родитељ.
Са ученицима ће ићи Анђела Радовић, педагог школе.

СИСТЕМАТСКИ ПРЕГЛЕД ученика четвртог разреда који путују на екскурзију обавиће се у уторак 17.9.2024. године у Дому здравља по следећем распореду: IV/1 у 12 часова, IV/2 у 13 часова.
Ученици су у обавези да понесу Здравствени лист који је претходно попунио родитељ.
Са ученицима ће ићи предметни наставник код кога ученици имају час.

СИСТЕМАТСКИ ПРЕГЛЕД ученика четвртог разреда који путују на екскурзију обавиће се у среду 18.9.2024. године у Дому здравља по следећем распореду: IV/3 у 12 часова, IV/4 у 13 часова.
Ученици су у обавези да понесу Здравствени лист који је претходно попунио родитељ.
Са ученицима ће ићи Анђела Радовић, педагог школе.

Фонд за младе таленте, Листа прелиминарних резултата

Фонд за младе таленте Републике Србије објавио је Листа прелиминарних резултата (Конкурс за доделу награда ученицима средњих школа за постигнуте успехе на признатим такмичењима у земљи и иностранству у току календарске 2023. године).

Листа прелиминарних резултата

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПИСМЕНОСТИ

Поводом Међународног дана писмености Биљана Ајдачић и Снежана Плавшић, проф. српског језика и књижевности су са ученицима и представницима Градске библиотеке из Чачка, организовале дводневну радионицу којом су учеснике подсетиле на лепоту калиграфског писања и типове писмености.

Радионица, прва по реду 09.09.2024. у вези са језиком, калиграфијом и писмом а под називом ,,На почетку беше реч“, окупила је ученике из Основне школе ,,Милинко Кушић“, Основне школе ,,Кирило Савић“, Основне школе ,,Сретен Лазаревић“ из Прилика, Техничке школе и ученике из Гимназије од првог до четвртог разреда.

Ученици су током рада са едукаторима откривали писање за које су потребни стрпљење и смирен дух, слова која као мали уметнички примери настају играњем пером, мастилом и папиром. Едукатори су изабрали три најуспешнија рада настала током првих корака у калиграфском писању. Другог дана 10.09.2024. ученици су се најпре упознали са подацима у вези са писменошћу у свету и код нас а онда су прешли на низ групних активности у вези са типовима писмености, питањем дигиталне писмености, квизова у којима су се групе одмериле по знању и изради сажетих приручника у вези са употребом знакова интерпункције у сфери дигиталне комуникације. Захваљујемо се наставницима и ученицима који су учествовали у реализацији планираних активности.

Пројекат Erasmus + Завршна конференција 5.9.2024.

Пројекат Erasmus + „OOP4fun – Objective oriented programing 4 fun“ (Објектно оријентисано програмирање на „забаван“ начин) спроводи се у Гимназији у Ивањици од 16. јануара 2022. године. На основу спроведених истраживања и интервјуа са наставницима на факултетима и средњим школама, установљено је да постоји јаз у разумевању основних принципа програмирања, посебно у случају објектно оријентисаног програмирања (ООП). Пројекат је фокусиран на професоре средњих школа.

Главна мисија овог међународног тима је да оснажи наставнике који уче и предају ООП и да унапреди наставни план и програм путем развоја игре, метода и приступа као што су учење засновано на пројекту, агилно учење, сарадничко/вршњачко учење, активно учење, учење кроз рад, учење засновано на проблемима и учење засновано на теорији и пракси игара.

Поред Гимназије из Ивањице, партнери на овом пројекту су водећи европски универзитети из области информатике/рачунарства и средње школе Немачке, Чешке, Словачке, Хрватске и Србије (Факултет организационих наука из Београда, Универзитет у Жилини, Универзитет у Загребу, Универзитет у Пардубицама, Гимназија Иванец, Гимназија Пардубице, Пословна школа Повашка Бистрица, Универзитет примењених наука Дрезден и Гимназија Дрезден-Плауен).

Завршни састанак партнера биће одржан 5. септембра у Гимназији у Ивањици.